Erről a kiállításról egy májusi bejegyzésben már szó volt, akkor viszont még csak egy panorámát mutattam meg a kiállításból. Most a teljes anyag megtekinthető, pár kivétellel minden képre rá lehet kattintani, és vannak érdekes videók is. Sajnálhatja, aki kihagyta, de talán ez a virtuális túra is visszaad valamit a csodálatos és izgalmas kiállítás hangulatából.

Gróf Batthyányi Lajos, az első magyar miniszterelnök dédunokája, Vaszary János tanítványa a huszadik századi magyar festészet egyik legkülönlegesebb képzőművésze. Batthyányi Gyula képein a régi arisztokrácia szépségbe, örömmámorba, dekadenciába menekülő élete elevenedik meg. A szalonkultúra és a kuplerájok erotikája éppúgy jelen van sajátos világában, mint a tuniszi, isztambuli miliő egzotikuma, a dél-európai városok mediterrán nyüzsgése. Az izgalmas színvilágú festmények megnyúlt, kecses, az érzéki gyönyörök iránti rajongásban tobzódó figurái mellett a korszak és régebbi korok történelmi személyeivel, eseményeivel is találkozhatunk.

Mind a kiállítás, mind az ez alkalomból megjelenő katalógus a legújabb kutatási eredményeket hivatott bemutatni. Molnos Péter művészettörténész friss Batthyányi-monográfiája (Gróf Batthyány Gyula: Képek egy eltűnt világból) a festővel most ismerkedők és a szakmabeliek számára is sok új információval szolgál.

A rendhagyó, a digitális technikát is alkalmazó tárlatvezetések alkalmával az érdeklődők a festményeken látható férfi és nőalakok életével is megismerkedhetnek. (Forrás: romer.hu)

click

b13-copy

b9-copy

b2-copy

Share This