E templom az Árpádok korában épült –került áttalakításra- román stílusban. Az 1082-es Szt. László korabeli alapítólevélben már mint funkcionáló kápolna szerepel, azonban történetérõl, és magáról az építkezésrõl sem maradt fent semmilyen adat.
Félköríves szentélye félgömbös gerezdes zsindelytetõvel, tölcséridomú, lõrésszerû ablakokkal. A kiugró lábazat valószínû a római kori vigyázótorony maradványa, ugyanis mellett haladt át a híres római hadiút a Via Magna. Egy korabeli feljegyzésbõl kiderül, hogy maga a templom kerek alaprajzú, íves szentéllyel és kõbõl épült. Kupola formájú tetején kis fatorony ült, abban harang függött. Belsejének nyugati oldalán lábakon álló fakarzat helyezkedett el, azon pedig kis orgona. A diadalív nyílásának északi oldalán szószék volt. Három oltár állt benne: A Szt. Kereszt fõoltár, valamint a diadalív két oldalán a Szt. Anna és Szt. Péter mellékoltárok. A templom körül még 1754-ben mûködõ temetõ volt, és 1846-ban állt a tetõn a kis torony, benne a haranggal. A templom XV. századi kulcsát a Veszprémi Múzeumban õrzik.
A kápolna tetején az apostoli kettõs kereszt elárulja, hogy katolikus templomról van szó. A XIII. században a gazdag Újlaki család telepedett le a kápolna körül. Sokáig az a tévhit uralkodott, hogy az építmény török mecset –a helyiek nagy része is így ismeri-, de legújabb régészeti kutatások alkalmával kiváló történészek, mint Rómer Flóris, Henszlmann Imre és Lux Géza megállapították, hogy árpád kori mûemlék, így az Árpád-kori körtemplomok (rotundák) közé sorolja, feltételezve XI. századi eredetét. A töröknek annyi köze van a templomhoz, hogy a XV. században többszörösen feldúlták és végül lerombolták. Bejárata hajdan nem a déli, hanem az északi oldalon volt. A törökök által lerombolt kápolnát 1878-ban Sztáray Antal és neje Battyány Franciska helyre állítatta. Errõl a bejárati ajtó feletti vörös márványtábla is tanúskodik. 1930-ban Kertész Kálmán ösküi plébános, Kasper József zirci mesterrel kívül-belül renováltatta. 1976-ban az Országos Mûemlék Felügyelõség restauráltatta. 1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának pályázatából kívül-belül felújította a mûemlék felügyelõség. 2001-ben pedig a lépcsõfeljáró és korlát készült el.
forrás:http://osku.gportal.hu/

click

Share This