Panorámafotózás

 

A panoráma fényképezés a fotózás egyre népszerűbb formája, és bár a látvány, a tér minél teljesebb megörökítésének igénye régi vágyunk, a digitális technológiák fejlődésére volt szükség a tökéletes megvalósításhoz.

A panorámafotózás lényege több kép egymás mellé illesztésével egy új kép létrehozása. A gyakorlatban a panorámaképek több típusát különböztetjük meg aszerint, hogy a tér mekkora részét fedi le a felvétel, ez alapján részleges, hengeres és gömbpanorámákról beszélünk.

Részleges panorámákkal gyakran találkozhatunk kiadványokban, plakátokon, és digitális fényképezőgépekben megjelent panoráma funkcióval is ilyen típusú panorámák hozhatóak létre. Az eredmény egy, a tér megszokottnál jóval nagyobb szeletét megmutató, ebből adódóan rendkívül látványos és információgazdag kép.

Részleges panorámákra remek példák a Londonban, Prágában és Barcelonában készült panorámaképeslapjaink.

A 360 fokban körbe fotózott képek összefűzésével jönnek létre a hengeres panorámák. Ezeknél körbe lehet nézni, de a kép meghatározott magasságú. Ha a kép az adott tér minden pontját tartalmazza, akkor gömbpanorámáról beszélünk. A háromdimenziós tér síkba vetítésével a környezet összes információját tartalmazó, ennek következtében egyedi, torzított kép hozható létre.

A gömbpanorámák a számítástechnika segítségével válnak  igazán interaktívvá. Szoftverek segítségével az elkészül képekből rekonstruálható a tér, néző pedig teljesen szabadon körbenézhet mintha csak ott állna azon a helyen ahol a fotó készült, példának okáért a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz csarnokában.

 A képekhez hang, video és tárgyfotó is kapcsolható, több interaktív gömbpanoráma összefűzésével pedig virtuális túrák hozhatóak létre, amelyek bemutatására külön aloldalt talál szolgáltatásaink között.

A panorámaképek számítógépes alkalmazásának egyik lehetősége egyszerűen a képek használata vagy az interakatív panorámák weboldalba ágyazása, ami ideális éttermek, szállodák, motelek, irodaházak, múzeumok, galériák, eladó ingatlanok, üzletek, szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok, turista látványosságok, vagy bármilyen szolgáltatás egyedülálló élményt biztosító bemutatására.

A panorámaképek hagyományos felhasználásával készülhet rendkívül látványos képeslap, poszter, óriásplakát, figyelemfelkeltő eleme kiadványoknak, könyveknek, újságoknak, brossúráknak.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, tekintse meg blogunkat további képekért, árainkat itt találja, bármilyen kérdés esetén pedig kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Share This